Inte ovanligt

Folk plankar... dvs många människor forserar spärren till tunnelbana/pendeltåg på ett otillbörligt sätt.
Detta innebär en ordningsstörning. Till en början ger vi alltid personen en chans att göra om och göra rätt.
Vi ber dessa att kliva utanför spärren och dra sitt kort alt betala på annat sätt.
Ibland får vi en djup suck och himlande ögon som svar, men personen gör ändå som denne blir tillsagd.
Något som inte är ovanligt är svaret "du har ingen rätt att stoppa mig". Eftersom de lutar sig mot något gammalt insider-program eller någon hörsägen från en polares kusin vars pappa suttit inne som säger att väktare minsann inte har några rättigheter alls. Ingen idé att diskutera. Bara att göra som du blir tillsagd. Du har två val. Gör om gör rätt eller lämna stationen. Vissa gör till slut rätt för sig, men muttrar några väl valda ord som "fitta" eller "hora".

Inte sällan blir dock personen -erna mycket aggressiva. Häromveckan ville en kille slåss utanför. Häromdagen fick jag en glasflaska kastad i huvudet. En av mina kollegor ligger hemma sjukskriven med hjärnskakning, en med brutet finger, en med konstant smärta i ryggen.. för att inte nämna alla som har diverse krämpor och begränsad rörlighet i kroppsdelar pga det våld man har mötts av vid sin yrkesutövning.

Jag ska vara ärlig. Jag är ingen superkvinna bara för att jag har ordningsvaktsbrickan. Adrennalinet pumpar i kroppen och jag gör mig redo för flykt. Hjärtat bultar fyra gånger så snabbt som normalt. Än så länge har jag lyckats undvika några större sammandrabbningar. Men det är bara en tidsfråga innan någon gör mig riktigt illa. Riktigt obehagligt. Jag kan dock inte gå runt på jobbet och vara rädd. Jag har betalt för att inge trygghet. Dock är det inte helt ovanligt att jag, vid ankomst till ett larm, känner att jag är den mest otrygga människan på plats. Tänk dig att mötas av en mobb av människor som söker någon att skylla världssvälten på. Du blir lynchad. Mitt i allt detta skall du in och ta kommandot. Det är din skyldighet!

Media talar om våldsamma vakter och på youtube ligger diverse klipp uppe om vakters övervåld. Synd att majoriteten av Sveriges befolkning inte inser vad vi offrar av vår egen hälsa för att skydda och inge trygghet åt andra!


Samhällets normer

Något som jag starkt uppskattar med branchen är just att jag har möjlighet att arbeta på olika tider på dygnet.
Dock är samhället uppbyggt kring att alla jobbar kontorstider.
Går lite utanför själva ämnet kring ordningsvakter i detta inlägg och sympatiserar härmed med samtliga grupper som arbetar "konstiga" tider.
Exempel på att samhället är så inställt på kontorstider;

Det finns trivselregler i flerbostadshus som säger att man inte får föra onödigt mycket ljud efter kl 22 på kvällarna. 
- Här tänker man inte på de som måste gå upp kl 3 på morgonen/natten för att åka till jobbet lagom då "normalt" folk ligger i sin djupaste sömn.
Trots ovan nämnd trivselregel anser folk överlag att när det är fredag eller lördagkväll så ska man acceptera att ljudnivån fortfarande är en aning hög framåt midnatt.
- Det är många som går upp runt 5-6 för att gå till jobbet, lagom då de riktigt festsugna är på väg hem efter en ordentlig utekväll.
- Vägarbeten och annat underhåll brukar starta kriing 7-8 på morgnarna. Högljudda maskiner nära sovrumsfönstret eller sprängningar runt knuten bör ju inte störa tycker man, då folk ändå ska upp till sina arbeten.
- Många fler än ni tror arbetar nattetid och sover (eller åtminstone försöker) ända till eftermiddagen.

Samhället stannar inte upp bara för att kontoren har stängt.
I mitt bostadsområde får jag konstiga blickar när jag kommer hem framåt nattkröken flera kvällar i veckan. Detta av grannar som t.ex. är ute och rastar hunden eller sätter på motorvärmen på bilen. Samma typ av blickar får jag när jag framåt eftermiddagen trevar ut till tvättstugan i mjukiskläder, klart sömnig då jag precis har vaknat.

Stanna upp pch tänk på hur många det är som arbetar nattetid, för att samhället inte ska stanna upp. För att göra det tryggt, bekvämt och smidigt för alla "kontorsråttor". 
Jag förespråkar mer trivselregler för arbetare med "konstiga" arbetstider!

Klart slut!

RSS 2.0