På begäran

Härligt med nya läsare =) Känns bra att någon läser och kanske börjar fundera lite...

På begäran tänkte jag nämna lite om utbildningen.

Ordningsvakter utbildas av polisen. Vi får crashcourse i vilka droger som rör sig i samhället och hur de påverkar människan. Den drogade och de runtomkring.

Den största delen av utbildningen rör juridik - självfallet!
Det är i huvudsak Polislagen, Ordningslagen och lagen om ordningsvakter som gäller.
Detta är extremt viktigt att kunna - både teoretiskt och praktiskt.
Nar man arbetar som ordningsvakt måste man ofta fatta snabba beslut, efter endast en snabb överblick av en händelse. Därför SKA juridiken sitta i ryggmärgen! Du får garanterat kommentarer som "du har inte rätt att göra si" eller "jag vet att jag har rätt att...". Du ska då vara 1000% säker på din sak. Du har inte tid eller råd att tveka. 
Olaga frihetsberövande bedöms i Sverige som ett allvarligt brott.

Viktigt att alltid hålla nära i minnet är att LOB (lag om berusade personer mm) är en Vårdande lag. Ett omhändertagande enligt denna lag skall i första hand syfta till att den omhändertagne skall skyddas och vårdas. I andra hand för att undvika att personen ska skada andra.

En annan stor del är det praktiska - självskydd.
Asp/batong är INTE till för att skada människor. Den är i första hand till för att freda dig själv. I andra hand för att kunna genomföra ett gripande - då personen gör motstånd.

Ditt viktigaste arbetsverktyg är KOMMUNIKATION! Använd alltid rösten. Prata.
Jag har under mina år som ordningsvakt aldrig ens slagit ut aspen (annat än för att se att den faktiskt funkar som den ska).
Nån gång har jag lagt handen på den, för att vara beredd (och för att visa att jag faktiskt har den).

Det är utbildningen i ett nötskal...


Jul, nyår och lite till

Har inte varit några udda händelser direkt.

Var ledig över jul, men jobbade i anslutning till de dagarna och självklart nyårsafton!

Nyårsafton präglades av raketer...
Vad har folk för problem egentligen? Vad tänker de med när de skjuter in raketer i tunnelbanestationernas vänthallar?
En station stängdes av pga detta. De skyldiga fick snällt sitta och vänta till deras föräldrar fick komma igenom folkmassorna och hämta sina ungar och dra dem i örat därifrån.
Fick åka skytteltrafik mellan ett par platser där vi fick "gissa-vad-larm".

Arbetade över 2 timmar den natten. Fans att göra. Men överlag var det ändå en hyffsat lugn nyårsafton.

Har jobbat på lite hockeymatcher också. Det är tydligen väldigt olika beroende på vilket lag man jobbar för. Vilket lag man håller koll på. På "våra" matcher är vi inte fler än 10 pers. Högrisk kanske 12-14 pers. På andra matcher är de alltid minst 20 pers och de får kämpa för brödfödan. Bryta slagsmål och försöka hålla supportrar isär.
Vi står ofta och njuter av hockeyn på plan. Då och då händer småsaker, men inte alls av den dignitet som på andras matcher. Släng ut patrasket så är saken över.
Dumma människor ska inte titta på hockey.
Vad som sker utanför arenan är inte vår uppgift att ta hand om. Farbror blå får se till att skrämma upp de små tillräckligt mycket så de håller sig i skinnet.

RSS 2.0