Jävlas på någons arbetsplats

http://www.youtube.com/watch?v=AycVKVt7DaA&feature=related

Roligt värre. Planka för att jävlas med vakterna.
Tyvärr är det bara polisen som får dela ut böter vid plankning.
Hade kanske fått bort detta fenomen om vi ordningsvakter hade denna möjlighet.
Dessa plankare begår ju faktiskt ett brott.
Som ordningsvakter kan vi dock avvisa, avlägsna eller i sista hand omhänderta dessa plankare.

Låt oss göra en jämförelse;

Du jobbar på McDonald's. Två killar beställer en bökig grillorder. Grillordern är sänd, varpå killarna skrattar
och säger "äsch, vi skojade bara, vi tar varsin cheeseburgare". Köket blir irriterade för de har börjat med grillordern och börjar istället göra cheeseburgare. Killarna får strax sina cheeseburgare och tar varsin tugga, varpå den ena skriker "blä, det är ju ost på den här" och skrattar. Han vill ha en hamburgare istället.. Killarna vill bara jävlas.
Din arbetsgivare menar att gästen har rätt och att du vid klagomål skall bemöta gästens önskemål med ett stort leende. Själv har du bara lust att bjuda in killarna i köket och steka sina egna jävla hamburgare om det inte duger!

Jag kan komma med flera olika jämförelser.
Det jag vill säga med detta är att "plankarjakt", att dra in pengar till SL, inte är vår huvudsakliga arbetsuppgift (det är ju förstås är ordningshållning) och inget vi längtar efter, men det ingår i vår arbetsbeskrivning att vi skall beivra sådant beteende och i första hand tillrättavisa dessa plankare. Vi arbetar hellre med service och är behjälpliga med vad vi kan.

I de flesta fall har ju dessa plankare ändå ett giltigt färdbevis.. Bara att de inte "orkar" dra sitt kort, utan istället hoppar över eller på annat sätt "forcerar" spärren. Vad folk inte förstår är dock att samma regler gäller för alla. Färdbevis SKALL uppvisas alt dras i spärren. Att forcera spärren på annat sätt, särskilt när ordningsvakterna står där, medför i lindrigaste fall att du får gå tillbaka ut genom spärren för att dra ditt kort. Dessvärre kan detta innebära att du missar ditt tåg.. Men börjar du tjaffsa eller springa ifrån eller på annat sätt vara ordningsstörande så kan detta innebära att du inte får åka tåg under de närmsta 24 timmarna.
Är det verkligen värt det? Dra bara kortet! Underlätta för dig själv och för oss som arbetar på plats.
Tack!

Empati

Empati = förmåga till inlevelse i andra människors känslor.

Är världen så fattig på denna resurs?

Häromdagen hände något som inte är helt ovanligt. En person blev sjuk...
Dock kom detta en aning olägligt, nämligen på tunnelbanan.
Under färden blev vi uppmärksammade på att en man fick någon sorts anfall.
Då blev det mycket att tänka på. Vad kan det vara för anfall? Har detta skett förr?
Äter mannen mediciner? Har mannen skadat sig? Har han vänner/familj med sig?
Tåget måste stoppas. Ambulans tillkallas. Mota bort nyfikna åskådare. Försöka hjälpa den
sjuke, i den mån vi kan.

Situationen löste sig, mannen mådde ok och kunde, med hjälp av en vän, ta sig hem.

Det som skrämmer mig är dock människors brist på ansvarskänslor.
Andra resenärer som blir arga och pickar med fingret på klockan och menar att vi måste lyfta av den sjuke
från tåget så att de kan åka vidare med tåget. Folk som stannar och tittar och tränger sig närmre och närmre, gör att vi som arbetar med den sjuke inte har tillräckligt utrymme att göra vårt bästa (det är tillräckligt trångt i ett tunnelbanetåg som det är).

I denna situation hade den sjuke en vän med sig på tåget, som själv blev enormt chockad av det hela. En annan resenär hjälpe initialt till, då den sjuke i stort sett hade fallit ihop över honom. En kvinna som arbetar inom vården höll sig i närheten. Hon menade dock inte att hon visste bäst, att hon skulle fram och arbeta med mannen eller något sådant. Hon stannade på plats för att hon brydde sig, för att hon kände att hon ev. kunde tillföra något. Hon lät oss göra vårt jobb.

Det är skrämmande när jag ser denna brist på empati hos människor.
Tänk om det drabbar dig själv...

Paragrafryttare

Jag må bli kallad paragrafryttare, men jag tar den "bördan" på mina axlar.
Viktigt att skilja på i vakt-världen är de olika typer av vakter det finns...
Ordningsvakt, väktare, entrévärd, värd.

Ordningsvakt - Har flera polisiära befogenheter. Får röra dig som privatperson om du har betett dig illa eller om du ska bli omhändertagen eller liknande. Polisen är dess huvudsakliga huvudman, inte arbetsgivaren.
Väktare - Får envarsgripa såsom vilken privatperson som helst. Dock krävs bl.a. bar gärning!
Entrévärd - kontrollerar i huvudsak id på folk på krogen. Får röra dig om han/hon hjälper en ordningsvakt med avlägsnande eller omhändertagande. Får gripa personer som begått brott med fängelse i straffskalan (alltså, samma som väktare och ordningsvakt).
Värd - t.ex. trafikvärd i kollektivtrafiken eller värd på en konsert. Har rätt att envarsgripa personer, på samma manér som ovanstående kategorier.

Detta är viktigt för alla inom branchen att komma ihåg. Att inte överskrida  dessa gränser..

Ni privatpersoner kan även tänka på detta nästa gång en ORDNINGSVAKT tar tag i er. Denne har alltså rätt att handgripligen hjälpa er ut eller frihetsberöva er i värsta fall.

RSS 2.0