Lag om omhändertagande av berusade personer mm

1 § Den som anträffas så berusad av alkoholdrycker eller annat berusningsmedel att han inte kan ta hand om sig själv eller annars utgör en fara för sig själv eller för någon annan får omhändertas av en polisman.

10 § Vad som gäller för en polisman enligt denna lag gäller i tillämpliga delar också för en ordningsvakt, om inte annat framgår av hans förordnande.    Har en ordningsvakt omhändertagit någon, gäller dock att den omhändertagne skyndsamt skall överlämnas till närmaste polisman.

Att omhänderta en person som är påtagligt påverkad av alkohol eller annat är alltså helt ok.
Detta för att personen inte skall skada sig själv eller andra.
I många geografiska områden finns potentiella faror för dessa människor.
De kan promenera rätt ut i vägen och bli påkörda, trilla ned på spåret (t-bana, pendel eller liknande spårtrafik kan orsaka enorma skador, om man överlever...), råka putta någon annan ned på spåret eller ut i trafiken. Sedan har vi sjöar, trappor... Ja, allt möjligt som personerna kan skada sig på.
Ibland har de även ett hetskt humör och kan "tända till" och attackera någon förbipasserande.

När ni ser ordningsvakter ta hand om en påverkad person, kom inte fram och kommentera eller titta. Detta stör oss i vårt arbete och kan t.o.m. försvåra för oss, då den omhändertagne kanske blir irriterad av att vara ett objekt som folk dömer pga dess missbruk och vill slå sig därifrån.

Då vi har omhändertagit någon enligt LOB, har vi ansvaret för denna persons säkerhet. Vi har gjort bedömningen att denne inte kan ta hand om sig själv, varför vi ser som ända utväg att överlämna denne till polisen (som i sin tur bedömer huruvuda personen t.ex. bör tas till Mariapol för vård eller nyktra till över natten och sedan skickas hem).
Vi har inte för avsikt att slå denne, döma denne eller vara elaka på något vis. I detta yrke stöter vi på många personer som har problem med missbruk. Som myndighetspersoner gör vi vad vi kan för att hjälpa dessa. Ofta vet personerna vad som gäller. De har nämligen blivit omhändertagna förr. Vissa blir aggressiva då de tycker det är onödigt att de får åka på behandling, då de ändå inte har för avsikt att bli av med sitt missbruk. De anser att vi borde lämna dem ifred så de kan ta sin fix eller dricka sin rom och "må bra".

I Stockholm tar det ofta flera timmar tills polisen kommer och hämtar den omhädertagne. På dessa, kanske tre timmar, hinner ibland personen nyktra till. Dock har vi ordningsvakter inte befogenhet att släppa den omhändertagne, utan måste vänta på polisens order. Ibland kan detta ske via telefon, men oftast vill polisen göra en egen bedömning rörande personens tillstånd. Därför är det bara att gilla läget och acceptera sina arbetsuppgifter.

Tänk dig själv att du har ansvaret över en ordentligt redlös person, som luktar illa, spyr, inte kan sitta upp för egen maskin, är våldsam mot dig (kanske pga abstinens), skriker åt dig att du är dum i huvudet och att du ska dö, är självmordbenägen, kissar på sig.. Ja allt du kan tänka dig. 
Det är en av mina arbetsuppgifter som ordningsvakt.. Mindre kul kan man tycka. Jag och min kollega är fast där. Antagligen runt lunchtid (slår aldrig fel). Vi blir hungriga och trötta. Behöver antagligen gå på toaletten. Samtidigt kommer kanske flertalet larm om andra situationer där vår hjälp behövs, men vi kan inte lämna vår LOB.
Men jag ser det som en erfarenhet. Jag har möjlighet att rädda ett liv (om ändå bara för stunden). Kanske, kanske kan personen få hjälp att komma ur sitt missbruk och få ordning på sitt liv. Samtidigt växer jag som människa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0